Home


ShoutMix chat widget

Sunday, 4 December 2011

Love Left Us?

Assalamualaikum....
Writing & keep listening to this song...
Dedicated to someone....
Song from the soul...


Awak...
Thanks for our relationship...yes I know its over quite a long time but...
It's hard to tell my mind to stop loving you when my heart still does...

Awak...
Terima kasih untuk masa-masa lalu...
Terima kasih sebab tunaikan janji awak dua tahun lalu...
Walaupun awak dah xsama seperti dulu...
Sedangkan pantai berubah...
Inikan pula hati manusia...

Awak...
Xtau la...terlalu banyak benda saya nak tulis...
Nak beritahu...tapi saya xmampu...
Xpela, awak pun mesti faham kan keadaan kita....
Lagi pun tulis with tears yang non stop....

Awak...
Xpela jaga diri elok-elok...
Saya rasa xmampu nak jadi kawan awak lagi...
Cukuplah...
Cukuplah dengan harapan...

Lets move on..
Lets open a new book...
Lets turn over a new leaf...
Yup its hard to forgive...but its harder to forget...

Nota kaki :: Sebaik-baik perancangan hanya Dia yang Maha Mengetahui...

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,"



Saturday, 12 November 2011

Kenapa Ada Orang Malu Mengaku Pergi Usrah?

Assalamualaikum…

Hari ni rasa nak tulis benda baik sikit. HEHE.
Sebulan lebih xtulis entry...biasala, line internet free memang la "nyot2" kan...=.="
Okies, sebelum nak ulas tajuk ni, some introduction about myself. Seorang budak USM, bukanlah seorang yang bertudung labuh, bukanlah seorang yang dikatogerikan alim.



Siapa yang pergi usrah orang tu kena jadi baik.
Siapa yang pergi usrah orang tu kena pakai tudung labuh.
TETAPI, itu bukan saya.

Kadangkala sejujurnya saya berasa segan untuk mengatakan yang saya pergi usrah walaupun kekadang terfikir juga, MENGAPA MALU NAK MENGAKU PERGI USRAH? MENGAPA MALU BUAT PERKARA BAIK? =.=”
Yela orang lain pergi usrah pakai baju kurung, jubah, tudung labuh, baju muslimah, lelaki siap berkopiah, tapi saya pergi usrah pakai tshirt, siap shawl lilit-lilit lagi. Dah tu jenis easy going person, huha situ, huha sini...oh berbezanya saya dan mereka...Emm memang betullah, kekadang kita ni terlebih risau pandangan orang kat kita.

Suatu hari saya bertanya roommate saya,
“Kalau awak pergi usrah, kemudian orang tanya awak pergi mana, awak jawab apa?
“Jawab jela pergi usrah.”

Tapi kenapa saya berasa segan nak jawab jawapan yang sama. Mungkin merasakan diri sangat banyak kekurangan sehingga memberi jawapan pergi meeting atau group discussion. Namun, thanks roommate , awak dah memberi keyakinan untuk saya agar memberikan jawapan yang betul.So, sangat xsalah orang yang not so alim, not so baik pergi usrah.

Yeahh, yang penting niat kan. Sebab tu lah tajuk usrah yang pertama selalunya NIAT kerana sesuatu perkara itu sememangnya perlu dimulakan dengan niat. Niat baik, dapatlah kebaikan kan. So, pesanan untuk diri sendiri, awak perlu bersyukur kerana terpilih oleh Allah untuk menghadiri majlis-majlis ilmu seperti itu. Em semoga ditetapkan hati dan perlahan-lahan mengisi makanan rohani. Siapa tahu, mungkin saya yang 5 tahun akan datang akan memakai tudung labuh pulak kan?

Friday, 9 September 2011

Perlu ke Perempuan Posing Sebegini

 Assalamualaikum...



















I love the last picture. Oh jangan ada sesiapa terasa yerk. LOL...

Thursday, 8 September 2011

Resipi Asam Laksa Penang

Assalamualaikum...


Laksa Penang, one of my favorite food. Actually niat asal nak buat Laksa Kuah Lemak, alih-alih buat Laksa Penang. HIHI. Ni cubaan pertama buat guna resipi dari internet yang diubahsuai tapi hasilnya, Alhamdulillah, ayah dah bagi green light, so boleh buat calon dah menantu ni. HEHE.
So, lets check it out!
...Slurrrppppp....
Ini untuk 6-7 hidangan
Bahan-bahan A (untuk kuah)

~Air
~1/2 kg ikan kembung/selayang (direbus dan dikisar/ditumbuk)
~6 biji bawang merah (dikisar)
~5 biji bawang putih (dikisar)
~3 sudu cili kisar
~2 batang bunga kantan (dibelah 4)
~1 batang serai (diketuk)
~10 keping asam gelugur
~10 biji cili padi
~1 ikat daun kesum
~1 sudu besar belacan
~sedikit air asam jawa
~garam kasar secukup rasa
~gula secukup rasa

Bahan-bahan B (untuk diletak dalam hidangan)

~1 kg laksa (beli yang dah siap kat pasar/beli yang kering kat kedai lepas tu rebus)
~telur rebus
~hirisan timun
~hirisan bawang besar
~hirisan lada besar
~hirisan salad
~hirisan nenas

Cara penyediaan:

 1. Hanya masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan kacau sehingga mendidih. Kacau lagi lama lagi bagus, lagi sedap sebab lagi terasa asamnya. So, dah siap kuah asam laksa. Mudah kan.
2. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan tuang kuah tadi. Slurrrpppp, selamat menjamu selera! Oh sila baca doa dulu. 

Dah xpayah pergi Penang dah kalau nak makan laksa Penang.

Wednesday, 7 September 2011

6 ciri stereotype seorang junior

Assalamualaikum...


1. Hari pertama pergi kuliah confirm tercari-cari kat mane kelas. Haishh kat mana DK B, kat mana DK Z, kat mana DK F…Bilik tutorial pun tawaf bangunan, naik turun tangga 3 kali baru jumpa walaupun dah ada peta kat tangan.

2. Kalau kat USM, hari pertama penuh la muka-muka blurrr kt tempat tunggu bas. Nak naik bas warna apa ni pergi kelas. Kejap lalu bas tanda warna biru, kejap merah, kejap ungu, pastu ada pulak warna kuning, putih pun ada. Mulalah orang berebut naik dia pun nak naik. Lepas tu termengah-mengah jalan kaki nak sampai kat kelas akibat silap naik bas. So, ringankan mulut untuk bertanya. Malu bertanya sesat jalan kan. Don’t worry, senior kt USM baik-baik belaka. Ehem.



3. Minggu pertama ke kelas, most of the junior perempuan akan pakai baju kurung dan berkasut, yang lelaki pulak berkemeja, pakai tie, berkasut, berseluar slack siap ha. Muka skema, suci lagi kudus. Reasonnya, anda masih terikut-ikut dengan kod pakaian semasa matrikulasi + belum terdedah dengan dressing senior-senior + belum lagi discover shopping mall kat bumi Penang ni. Nanti dah kenal Queensbay Mall, Bukit Jambul, 1st Avenue, Gurney Plaza, Prangin Mall, koleksi baju kurung anda akan slow-slow dipacking buat balik rumah.



4. Pergi makan pulak ramai-ramai. 4-5 orang satu group. Nak order tengok kiri kanan dulu. Muka pun cuak-cuak macam ada buat salah je. Dah tu, minggu pertama mesti makan kat cafe sama je tiap-tiap hari walau pun USM ni ada berbelas-belas cafe untuk dipilih.

5. Well, baru masuk belajar, semangat pun mestilah berkobar-kobar. Dapat pulak university APEX. Uhukhuk. Pantang lecturer promot suh beli buku, terus beli. Maklumlah, duit tengah banyak lagi. Endingnya, buku berhabuk kat atas rak. Untuk makluman, 4 flat sewaktu matrikulasi ke, STPM ke, diploma ke, itu bukanlah jaminan untuk anda akan terus excellence di peringkat degree.

6. Datang kelas awal. Punctual gitu. Ponteng-ponteng ni xmain la. Lepas tu, bila lecturer suruh pergi library cari bahan rujukan laju jerk nak pergi. Tunggulah anda jadi senior nanti. Library pun xingat pintu masuk dah. Kelas banyak xpergi dari pergi. Oh ini adalah bebelan khas untuk student lelaki terutamanya.


Kepada semua junior, welcome to university life walau di mana anda berada dan selamat menempuh satu lagi fasa yang bakal "menjiwakan" otak. Pandai-pandailah bawa diri di tempat orang especially yang first time duk jauh dari family. Kepada senior, ingatlah, anda pun begitu jugak yerk sebelum ni. Uhukuhuk.

Nota kaki :: Selamat menempuh sem ke-5 juga untuk diri sendiri. Harap-harap boleh jadi nerd macam sem 1 dulu.

Monday, 5 September 2011

Cikgu vs Jururawat

Assalamualaikum…
Hai readers!!!
Maaf la excited lebih sebab dapat duit raya banyak tahun ni. HEHE.

Siapa mak dia nurse? Siapa ayah dia cikgu? Siapa mak ayah dia cikgu? Siapa mak ayah dia bukan dua-dua? Okies bertenang semua. Sila jawab dalam hati sahaja yerk.


Well, xkisah la mak ayah anda kerja apa atau pun anda sendiri sedang mengaji dalam mana-mana bidang ni. Cuma, saya nak senaraikan beberapa berbezaan di antara cikgu dan jururawat.

Cikgu. Kerja ni adalah kerjaya yang mulia. Yela, mendidik anak bangsa. Ingat senang ke nak jadi cikgu. Kesabaran, ketabahan amatlah penting. Boleh bayang xkalau anda mengajar budak darjah satu. Nak ajar 3 buah kelas sehari eja AYAM, LEMBU, KAMBING, CILI. Kalau dapat yang jenis “mudah tangkap” xpe jugak. Kalau yang jenis “lampi”, teruji jugak kesabaran bukan. Yela anda pun bukan keluar dari perut mak dah pandai mengeja kan. Tu belum lagi dapat anak murid yang “bertanduk" dan kerenah mak ayah zaman sekarang.

Jururawat. Yup, ni juga antara kerjaya yang mulia. Kalau xnurse macam mana nak beranak? Okies anda lelaki xrasa pengalaman tu. Dah tu kalau kena cabut gigi ke, masuk wad ke, xke semuanya dirawat oleh jururawat sambil mata duk usha nurse practical yang cun. Lepas tu, kekadang ada juga pesakit yang jenis xreti bersabar. Ye, tahu lah sakit, tapi ingatla, jururawat juga adalah seorang manusia biasa dan bukannya robot! Siapa suruh pergi merempit pastu jatuh longkang masuk hospital. Kalau saya jadi nurse, saya bagi dia jarum dengan benang suruh jahit luka sendiri. Xpayah bius.


Cikgu. Tiap-tiap minggu cuti dua hari. Sebanyak mana pelajar cuti, sebanyak itulah cikgu cuti. Tapi benarkah semua itu? Oh tidak sebenarnya. Kadang-kala cuti cikgu juga diganggu dengan mesyuarat, seminar, kem, kursus, dan sebagainya. So, jangan ingat asal jadi cikgu, anda akan mendapat cuti “kaw-kaw” 2 hari seminggu yerk. Tapi, cuti akhir tahun memang terbaik! HEHE.

Jururawat. Ini adalah kerjaya yang xpernah ada cuti tetap. Orang sambut merdeka dia bekerja. Orang tengah takbir raya, dia tengah urus patient, orang tengah berehat kat rumah hujung minggu, dia tengah tolak stretcher. Dah la nurse ni kerja shif. Overall, ada 3 shif yang tidak tetap. Semuanya bergantung kepada jadual kerja a.k.a. roaster sama ada shif pagi, petang atau malam. So, sila hargai nurse. Jangan nak complaint je pandai.


Cikgu. Okies kali ni cerita pasal posting. Ingat lepas habis belajar tu anda boleh pergi mengajar kat sekolah sebelah rumah anda? Well, its not that easy. Kat Malaysia ni ada 27 buah IPG manakala UPSI, USM, UTM, UKM turut menawarkan kursus pendidikan. So, persaingan sangat sengit. Itu belum lagi dengan IPTS yang menawarkan kursus pendidikan seperti UniSel. Bagi yang IPG, anda mungkin tidak terlalu risau tetapi bagi graduan lain, silalah juga untuk berasa berdebar-debar. Tu belum lagi yang kena posting kat Sabah, Sarawak. Kalu dapat kawasan pedalaman, sanggup ke anda nak meredah hutan, air pasang, hujan, semata-mata nak pergi mengajar untuk tempoh 3-5 tahun? Saya kagum dengan semangat guru-guru ni. Jauh dari family, jauh dari kemudahan prasarana yang lengkap.

Jururawat. Sekarang ni belajar untuk jadi nurse pun dapat elaun. Mewah betul budak-budak nurse ni especially yang under Kementerian Kesihatan Malaysia. Elaun uniform dapat, elaun kasut pun dapat, kerja pun terjamin. Keluar-keluar terus dapat kerja. Hospital pulak mana ada kat kawasan pedalaman kan. Patutlah ramai sangat orang tua suruh anak-anak perempuan mereka jadi nurse.

Emm dah panjang sangat la pulak citer pasal tajuk ni. Well, ini based on pengalaman hidup selama 21 tahun bersama seorang cikgu dan nurse. I’m proud to have them but honestly, seandainya saya boleh memilih antara dua kerjaya ini, saya prefer untuk menjadi cikgu. Reason? Maybe akan disambung untuk penulisan akan datang.

Nota kaki :: Saya mempunyai cita-cita sendiri...:)

Saturday, 27 August 2011

Telur Masak Lemak Cili Padi

Assalamualaikum...

Ini adalah untuk persediaan masa hadapan. Ehem.
Masak lemak cili padi.
Dengar nama masakan pun dah kecur air liur kan..HEHE.

So, lets check it out...
Ini adalah persediaan untuk 5-6 orang.

Bahan-bahan yang diperlukan :

Untuk display jerk..

Telur ~ 5/6 biji (disarankan agar telur itik)
Santan ~ separuh/ sebiji kelapa (ikut kepekatan yang dikehendaki dan saiz kelapa)
Bawang merah ~ 3/4 ulas
Bawang putih ~ 4 ulas
Kunyit hidup ~ satu hirisan (rujuk gambar)
Halia ~ satu hirisan (rujuk gambar)
Asam keping ~ 3 keping
Serai ~ 2 batang
Cili padi ~ 25 biji/ ikut kepedasan yang disukai
Garam dan gula secukup rasa ~ inilah pentingnya pengalaman memasak tau. HEHE.

Cara penyediaan:
1. Pertama sekali, masukkan santan dan asam keping ke dalam periuk. Panaskan.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan cili padi yang telah ditumbuk lumat.           Kemudian, masukkan juga serai yang telah diketuk. Sentiasa kacau dan tunggulah sehingga menggelegak.
3. Setelah menggelegak, masukkan garam dan gula. Kacau sebentar.
4. Akhir sekali, pecahkan telur dan masukkan sebiji demi sebiji ke dalam periuk. Kacau perlahan-lahan agar telur tidak hancur.
5. Setelah masak, angkat dan hidang kan.

Hasilnya :


Gambar xcantik xpe asal sedap..HIHI..:)
* Selain telur, boleh juga gantikan dengan ikan, udang atau pun ayam.
* Boleh juga dimasukkan sekali hirisan nanas/ tomato/ timun/ daun kunyit yang dipotong halus.

Selamat mencuba. Xsusah pun...
Homemade cook kan lebih terjamin khasiat dan kebersihan...
Ha, masakan isteri juga adalah petua untuk menambat hati suami.:P

Thursday, 25 August 2011

Speechless Drama

Assalamualaikum...



Doodle from the heart...

Wednesday, 24 August 2011

Awak Perlu Rasa Perasaan Itu!

Assalamualaikum...

Salam 24 Ramadhan...
Entry terhasil setelah menerima feedback daripada rakan-rakan tentang status FB saya yang seakan frust menunggeng akibat putus cinta. Uhukuhukuhuk. Tersedak pulak.
Well, to make it short, HATI SAYA XSIHAT. HEHE. Oh, lupakan saja tentang itu.


Awak perlu rasa perasaan itu? Yup, awak perlu rasa. Anda perlu rasa.
Perasaan aper? PERASAAN BREAK UP.
Reason?
Supaya awak belajar untuk menghargai sesuatu.

To make more understanding, hayatilah drama TV 0 ini.
-------------------------------------------------------------------------------------
Watak : Gayah~G, Senah~S, Husin~H. (nama-nama ni xkaitan dengan yang hidup atau yang mati yerk)

Once upon a time, H kapel dengan S. Lepas 2 tahun dorg break atas beberapa sebab. Tinggallah si S keseorangan yang menjadi mangsa kesedihan melampau akibat break up. Then, H kapel la pulak dengan si G dalam setahun lebih. Everything is running smoothly in the beginning but lately, G buat hal. Siap kata lagi, G dh xfeel kat H. At the same time jugak, H mula berbaik dengan EX dia dulu a.k.a S. Yela, S kan maintain single. In the end, H ngan G break up dan H mencari S kembali agar mereka dapat bersama semula.

Persoalannya di sini, haruskah S menerima ?
-------------------------------------------------------------------------------------


You should give him a lesson!

HEHE. Tu adalah jawapan saya setelah membaca drama tersebut. Well, xkan la senang-senang jerk awak nak berbalik g2 ye dok...Ingat S tu pemain simpanan ke ni. Bila xnak, letak tepi, bila nak, panggil balik. Ouchh...
Ini kes hati perasaan jiwa raga zahir batin yerk. 

Awak patut rasa bagaimana perasaan break up yang telah dihadapi oleh S tu. Kesedihan melampau akibat break up. Sebabnya, bukan mudah untuk menghadapi recovery process lepas putus cinta ni tau! Kalau xpercaya, tanyalah kepada yang lebih berpengalaman tapi janganlah tanya pada spesis "BUAYA". Kalau tanya spesis tu, sampai muka dah kerepot pun xdapat jawapan.

Frankly speaking, if you're mean to him, you will be together. Have some more patient untuk tengok keikhlasan dia. If not, there might be another guy that deserve you more.

So to S, kalau H tu betul-betul nak kembali dekat awak bukan atas reason awak pemain gantian, pastikan dia betul-betul berusaha. Buat masa sekarang, biarlah dia feel perasaan frust dulu. Bukan apa, supaya dia lebih menghargai perasaan dan pengorbanan awak dulu.

Nota kaki :: Haishhh tetiba feeling emo kat drama tu lebih-lebih. Macam real story pulak kan. Uhukuhukuhuk. Tersedak lagi. Bahasa yang digunakan adalah rojak tahap asbestos.=.="

Tuesday, 23 August 2011

Kelebihan Henfon Xcanggih vs Henfon Canggih

Assalamualaikum...

Fall for you!

Okies sangat rambang mata dengan pelbagai model henfon kat pasaran sekarang. Ada function tu ada function ni, pendek kata, dalam seketul henfon tu macam-macam la nak muat. 1 jerk persoalan dalam kepala saya, FUNCTION BANYAK-BANYAK TU TAHU GUNA KE X?~(Ohh terasa)
Tapi bagi yang ada duit, ON je kan.

Samsung Galaxy SII, Xperia, Iphone 4, Blacberry Torch, Blackberry Curve, Nokia N9, Vivaz, Aino, Satio dan banyak lagi. Actually nak taip nama-nama phone ni pun terpaksa google dulu. Oh betapa tidak mengikuti perkembangan gadjet ini..yang tahunyer henfon model-model baru ni mostly smartphone, touchscreen, android, symbian dan bla bla bla...Nak komen lebih-lebih pun xtahu function. HIHI. =.="

Antara model-model phone kat atas tu, saya dah beli satu. Bukannya nak ikut trend sangat, dah henfon hilang, beli la satu. Alang-alang nak beli, nak la yang upgrade sikit ye dok..HEHE. So, tarikh keramat 16 Ogos a.k.a my birthday, selamatlah membeli sebuah henfon. Touchscreen gitu. HEHE. Beli pun sebab model tu cantik. Warna light pink g2. So, mana xterpikatnyer...Haishhh..

Dah genap seminggu guna henfon tu, seyesly cakap, rindu kat henfon lama. Sobsobs. Kalaulah kutahu gerangan yang mencopetnyer..=.="
Okies ni adalah reason kenapa rindu kat henfon lama yang tidak canggih itu.

4 dari kiri~ in memory...sobs3
Henfon xcanggih itu adalah model W508 a.k.a. walkman phone. So, beterinya lebih tahan lama walau pun dengar lagu lama-lama. Kalau xdengar lagu, mahunyer betri xpayah cas 5-7 hari. Sesuai untuk insan yang punyai tabiat malas mengecas henfon. Ehem. Oh henfon ini juga sangat comel.

Henfon canggih itu adalah model Vivaz U5. Errr canggih ker? HAHA. Touchscreen, wifi, GPRS, camera HD 8.1 MP dan bla bla lagi yang xtahu fungsi. HAHA. Gelak kat diri sendiri lagi. Siyesly, betri sangat xtahan dan membuatkan diri ini emo rase nak baling-baling dengan henfon itu. Nasiblah engkau cun wahai henfon.

Henfon xcanggih tu jugak boleh mesej time pejam mata. Contohnya dah pukul 2 pagi, mata mengantuk xingat dunia tapi nak kena balas mesej ehem-ehem. So, pejam mata pun boleh taip mesej. Macam xbiasa pulak kan. HEHE. Pastu mulalah nak taip RINDU jadi SINDU, ABG jadi ABI, SYG jadi AYM...Itu anda bukan saya.

Henfon canggih nak mesej time pejam mata? Toucscreen tu. Pendek kata, xtau la nanti kalau taip keluar aper.  Mungkin taip MALAM jadi MALANG, LETIH jadi GEDIK, BABY jadi BAB*...Xpercaya, cuba la. So, conclusionnya, jam 2 pagi tu, xyah nak mesej-mesej sangat dah la. Silent kan henfon dan baca doa tido.


Henfon xcanggih xyah nak care lebih-lebih. Jatuh pun xrisau sangat. Ambik, sapu-sapu cikit takut calar, then guna macam biasa. Tahan lasak kan.


Henfon canggih kalau jatuh gelabah bukan main. Setiap sejam check takut calar. Siap ada "baju" lagi punyer la extra protection. Oh sangat double standard berbanding henfon lama.


Henfon xcanggih charger nya macam biasa.Semua model boleh masuk. Kalau lupa bawak charger boleh pinjam yang kawan-kawan punyer, no hal la.


Henfon canggih menggunakan charger USB. Dah lain dari yang lain. Kalu lupa bawak charger, nak xnak, kenalah cari kawan yang guna charger USB jugak. 


HOHO. Saja jerk senaraikan kelebihan henfon xcanggih supaya anda berfikir banyak kali sebelum bertukar kepada henfon yang lebih canggih. Bagaimana pun, henfon canggih pun banyak juga kelebihannya. HEHE. Yela, kat toilet pun ada wifi. So, nak update status FB time ***** pun boleh kn...Eewwww...HAHA.
Em kalau pakai henfon canggih mana pun tapi kalau kedit x xmakna jugak kan.HEHE

Nota kaki :: Company henfon perlu lebih peka kepada pengguna kidal. Jangan buat tempat charger belah kiri boleh x? Nak taip mesej time cas sangat menyakitkan hati.

(Sape suruh mesej time cas henfon. Bahaya nok...) <----- Company henfon balas.

Saturday, 13 August 2011

Diari Seorang Pekerja Dot Dot Dot

Assalamualaikum…

Ini adalah cerita benar yang berlaku di Planet Namek.



Untuk mengelakkan daripada menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.
Nama bos : Mr. X
Nama pekerja : Miss. Y
Tempat kerja : Planet Namek
Jadual kerja : 5.30am-10.00am  BREAK 4 JAM  2.00pm-9.30pm
                   9.30am-9.30pm
Tugas : Buat semua kerja selagi xpatah kaki
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Syarat-syarat kerja:

-Kerja 12 jam ++ sehari dan cuti sehari seminggu

-Lewat 15 minit ganti sejam kerja

-Gaji sebulan $600 Dollar Namek

-Gaji dibayar tengah-tengah bulan. Let say awak masuk kerja 1/6/2011. Janji berhenti 9/9/2011 untuk sambung belajar. So saya akan bayar gaji awak 15 or 16/7/2011 untuk sebulan gaji. Kalau awak berhenti, awak akan rugi gaji untuk 15 hari. Awak hanya xrugi kalau janji tarikh awak nak berhenti tu awak ikut iaitu 9/9/2011 sebab saya akan bayar gaji sehingga tarikh tu.
-------------------------------------------------------------------------------------
Bos : Kalau awak setuju dengan syarat-syarat ni, esok boleh la datang kerja.
Pekerja : Ok.(dalam hati : aku blurr2 ag ni ape mamat ni ckp. Xpela kot,nak cari pengalaman keje je.1st time neyh,excited plop,hihi)
 -------------------------------------------------------------------------------------              
Miss Y pun memulakan tugasnya di planat Namek itu…

1st day keje : Aku rase skru kt kaki aku ni dah nak tercabut

2nd day keje: Huhu. Lenguhnya

3rd day keje: Tangan luka. Tangan kena air panas

4th day keje: Nak berhenti xnak berhenti nak berhenti xnak berhenti

5th day keje: Argghhhh xtahan xtahan. Penat.

6th day keje: Aku rasa macam zomba dah. Tido xcukup. Semalam balik lewat,masuk keje awal pagi

7th day keje: Aku nak kuar gi jalan-jalan. Aku nak g pantai. Aku nak gi Big Apple. Aku nak on9 lama-lama. Aku nak gayut sampai lewat malam. Aku nak lepak-lepak ngan kawan. Aku nak jumpa mak ayah aku lama-lama pun xsempat. I want my social life back!!!

8th day keje: Maaf semua. Saya nak berhenti. Tekad. Yup, gaji xkan dibayar kalau benti cmni jerk. Sia-sia kerja seminggu. Xpela, aku terpaksa redha.

9th day keje: Eh aku datang kerja?? Hasil pujukan Miss A a.k.a isterinya Mr.X. Kalau ikutkan memang xnk kerja. Okies BERTAHAN…BERTAHAN…Until dapat gaji pertama yerk!Arghhhh………..

10th day keje…11…12…13…14…15….16…17…18…..19……20…25……38.….sehinggalah….

45th day keje: Akhirnya dapat gaji hari ni. Gaji sebulan $600 dolar Namek untuk 45 hari kerja sebab nak resign awal. Xnak ikut perjanjian. So, sila calculate la. $600 / 45 hari / 12 jam kerja sehari. Hasilnya?

$1.1111 dolar Namek per hour. Is it worth?

Alhamdulillah. Syukur dalam kepenatan. Gaji pertama bukannya gembira sangat tetapi lebih kepada perasaan puas hati. Puas hati sebab xmengaku kalah pada kepenatan bekerja kt planet Namek tu. Tomorrow, say babai to planet Namek. Jangan harap dah nak keje kt sana. Serik. HAHA. By the way, I learned lots there. Thanks for “meaningful” experience.

To my buddies a.k.a planet Namek’s crew, I love you all. Tanpa anda semua yang happening, sporting, gila-gila, memang xdah nya nak fikir banyak-banyak kali nak berhenti ke x. HEHE. Keep in touch okies! J

Nota kaki :: Kerja 45 hari bayar gaji sebulan. Okies memang ikut perjanjian tapi perjanjian yang "BIJAK". Sebab apa? Kat tempat lain, xde nya sampai 15 hari xbayar gaji tu. Maximum 3 hari jerk. Xcayer? Ask your parents. Ask orang yang lebih berpengalaman bekerja. So to Mr. X, sekarang awak dah tahu kenapa xorang boleh stand lama-lama kerja kt planet Namek tu.

Renungan: Tula masa dapat kerja excited sangat. Xpk panjang ha. Haishhh…Cmni ker budak U..HIHI.

*Siapakah Miss Y itu? Jeng jeng jeng…*

Apakah Perasaan Break Up?




Doodle from the heart...

Sunday, 7 August 2011

Monolog Ramadhan ke-7

Assalamualaikum…



Tinggalkan aku sendiri…
Jangan di duga lagi hati ini. Hati ini sudah penat. Penat dalam mencipta perasaan sendiri.
Aku tidak mahu memberi harapan…
Aku juga tidak mahu lagi berharap…
Cukuplah…
Ya Ramadhanku diuji.
Bukan dengan kehilangan tetapi dengan kehadiran….
Kehadiran yang bisa menggugat ketenangan…
Kehadiran yang bisa membuat parut lama berdarah kembali…
Untuk apa kembali jika hanya menyakiti…
Untuk apa kembali jika hanya simpati…
Aku bukan aku yang dulu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAHA. Bulan puasa pun nak buat drama swasta lagi!!!

“Saya nak kita macam dulu. Saya dah fikir betul-betul dah. Hanya awaklah yang sesuai untuk menjadi calon isteri saya. Ibu kepada anak-anak saya. Lagipun tahun depan saya dah start kerja. Kali ni saya serius. Xmain-main dah. Saya xnak hilang awak… Sudi xawak jadi isteri saya…?”

Setahun setengah aku mencari jawapan...
Dan jawapan aku cukup mudah...
Your first mistake was leaving me. Your second mistake was giving me the chance to realize I could live without you. Yup, it may seem as the hardest thing to do, but I have to forget the guy who forgot about me.

Prinsip itu aku pegang seeratnya.
Kerana apa?
Kerana aku tidak mahu ke kuliah dengan mata bengkak lagi! Aku juga sudah PENAT. Penat menangisi nasib diri. Bukan sehari dua. Bukan seminggu dua..dan bukan sebulan dua…dan sehingga aku juga sudah tidak mampu menulis diari lagi. Untuk apa aku menulis jika semuanya tentang kesedihan? Emm pernahkah awak peduli semua ini?

Dan dari kesedihan inilah perlahan-lahan aku membina diri. Mencari kekuatan. Mencari ketenangan. Seterusnya membawa aku kembali pada Yang Maha Penyayang, Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Ya, aku banyak mengadu pada-Nya kerana sesungguhnya aku tidak kuat dalam menghadapi perasaan aku sendiri.

Awak...
Pergilah awak…
Biarlah hati ini sendiri…
Biarlah hati ini pergi untuk yang lebih menghargai…
----------------------------------------------------------------------------




Nota kaki :: I believe when someone walks out of your life they are giving you the sign there is someone better to be in your life. Cuma aku redha sekiranya takdir telah menetapkan kita bersama kerana sebaik-baik perancangan…hanya Allah Maha Mengetahui.

*Jangan kau pelik sekiranya orang membunuh diri disebabkan cinta. Yeahh, cinta juga bisa membuatkan kau menjadi manusia gila dan hilang pertimbangan! Jangan juga kau katakan cinta itu remeh. Sekali kau terkena panahannya, kau juga akan berasa sakitnya…*

Monday, 1 August 2011

Azam Ramadhan Ini

Assalamualaikum…



Salam Ramadhan 1432H…
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk berjumpa  bulan Ramadhan yang mulia ini. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya…

Wahhh akhirnya dapat juga berpuasa penuh di rumah. Xseperti zaman hostel, tiga hari nak rayer baru dapat balik. HUHU. Nasibla start duduk hostel dari form 4, kalaulah dari form 1…=.="
Hurm whatever it is, grab this opportunity wisely!

Sangat banyak azam di bulan Ramadhan ini. Azam yang baik okies! Bukan bulan lain xnak jadi baik tapi mungkin Ramadhan adalah permulaannya. Lagi pun, pahala masa bulan puasa ni berganda-ganda yerk….

Senarai azam
1. Xnak tinggal terawih kecuali hari xpuasa
2. Emm nak khatam 1 quran tapi macam x…So, try at least 15 juzuk..HIHI.
3. Nak turun berat at least 6 kg!HAHA. Yela time puase ni la peluang yang ada. Kalau tahun lepas xberazam nak turun berat pun dah lost 4 kg, so dengan azam ni harap-harap 6 kg berjaya diturunkan.

Senarai aktiviti cuti
1. Lima kali seminggu mengajar tuisyen. Alhamdulillah, jadual tuisyen dah xmalam. Bolehlah berterawih dengan tenang.
2. Apalagi, aktiviti wajib, on9 la…HIHI
3. Belajar Mandarin guna Youtube ngan buku jela. Kalau xpractice nanti basic Mandarin yang ada pun semakin lupa. So practice make perfect! Nak ngorat chinesse boy tau!!!
4. Study resipi. HAHA.

So, tu jela beberapa senarai azam dan aktiviti ke arah menjadi lebih baik especially bulan puasa ni. HIHI. Harap dapat jalankan senarai di atas dengan jayanya!
Oh selamat berpuasa juga untuk semua umat Islam seantero dunia. ...

Nota kaki :: Opss lepas habis bulan pose kena tengok balik checklist neyh...HEHE.

Saturday, 30 July 2011

Antara Dua Jurang

Assalamualaikum…

Coretan kata-kata dari hati : There is a big gap between love someone or loved by someone.

Love someone.

Tired and can be so damn frustrating. Yeahh when you lay your hope on someone but that person make it waste…Arggghhhh such a WASTE!!! You know what you already wasted…
Kalau dia hantar mesej gud nyte sekeping pun rasa dah nak melompat sambil balas mesej dua page panjangnya…Oh man…=.=”
Sometimes benda yang dia cerita pun boleh ingat walau pun yang tukang cerita tu sendiri xingat…Ouchh nampak sangat anda begitu……..(sambung sendiri)

Love by someone
Happy but can be so much bored. Yela bila hati tu kata xmahu, benda baik dia buat pun buat-buat xnampak. Dia hantar mesej lapan belas patah, then reply dua patah. Tu pun sebab nak jaga hati. Arggghhhh...Xtahu mana yang kejam. Hati atau perasaan. Not appreciate. =.=”


Conclusion:
There is no gap if :
Love someone and that person is Mr. S
Love by someone and that person is Mr. S

Nota kaki :: Mr. S hanyalah watak rekaan dalam entry ini.

Wednesday, 27 July 2011

Oh Cikgu Tuisyen

Assalamualaikum...


Sudah hampir dua bulan bergelar cikgu tuisyen.
Cikgu Syuhairah. Cikgu yang mepunyai ketinggian hampir sama dengan pelajarnya. HEHE =.="

Bertanggungjawab mengajar 3 sesi seminggu bagi subjek Math, Science, dan Bahasa Melayu bagi pelajar UPSR di sebuah pusat tuisyen di Kuala Terengganu. HEHE.

Em bila dah belajar tinggi ni baru lah rasa, rupanya senang belajar zaman sekolah rendah ni. Fuhhh nasib baik la result zaman UPSR dulu baik. Kalau xmalu jugak nak cerita dekat anak-anak murid. HEHE.

Semalam melihat seorang anak murid bermain iphone di dalam kelas. IPHONE APLLE TU! Pheewww...
Cikgu umur 21 tahun hanya mampu melihat dan meneguk air liur. Haishhh kena kumpul gaji dua bulan la nampaknya baru merasa.

Admit bahawa hampir semua pelajar saya dari golongan berada. Yup sume nyer keluarga senang atau MONEY IS NOT A BIG DEAL! Duit poket pun ada yang 7 hinggit, seploh hinggit sehari. SEHARI!
Cikgu zaman sekolah menengah : seploh hinggit tu untuk seminggu. Pasrah bahawa zaman telah berubah.
Harap mereka menghargai kesenangan itu dan gunalah dengan baik.

I'm happy with my part time job. Tiada istilah penat. Kadang-kala hanya pening-pening lalat dalam melayan kerenah 11 orang pelajar yang sememangnya sudah baik-baik belaka. HEHE. Ayat perlu skema sebab mengajar BM.

Mengajar tuisyen di rumah sendiri juga untuk anak-anak bos di tempat kerja dulu! Yup, personal tuition teacher for 3 times per week for 2 hours. Just for 7 years old+9 years old kids. HEHE.

Sememangnya mengajar itu memerlukan kesabaran. Yela, bukan sekali ajar semuanya dah paham! Make it slowly, make them understand. Don't teach for money. Anggaplah sedang mengajar anak sendiri. HEHE.

Nota kaki :: Patutlah xboleh jadi cikgu betul. Mempunyai tabiat malas untuk menanda buku latihan.
                :: Rindu rakan sekerja sewaktu bekerja di cafe.

Being S.I.N.G.L.E

Assalamualaikum...


Adakah single itu satu pilihan?
Adakah single itu satu keterpaksaan?
Oh I'm a S.I.N.G.L.E girl who having both.

Ku mengatur langkahku
Jalan tanpa bayang-bayang mu
Langit dan bumi setia menemani ku
Matahari menyinar tak pernah berpihak pada ku
Ku kepanasan tanpa perlindungan mu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri mu dalam hidup ku ini
Rasa kecewa ada bila kaki kita penat berlari
Namun yakin ku kau kan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkah ku mencari cinta
Yang ku tahu hanya tuk diri ku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia
[Akan ku jumpa: Azfar]

Akan ku jumpa. Bait lirik yang indah!
And I believe one day I will found my partner.

Single telah menjadikan saya seorang yang:

1- Lebih jimat air mata
2- Jimat top up.
3- Menghargai kawan
4- Lebih berdikari
5- Lebih banyak affair
6- Hidup lebih tenang
7- Tabah
8- Ceria



So single pun bahagia jugak! Walaupun kekadang terdetik jelez with other couple. Well, we all are human and of course, we need partner.
I'm still searching and luckily, I'm still young. No need to rush. HEHE.

Nota kaki :: Be yourself.

Friday, 22 July 2011

Resipi Buttercream Cupcake Cinta

Assalamualaikum...

Hari Jumaat yang tenang bertemankan sebuah laptop sambil meng"google" gambar cupcake.

I'm always craving for you!
Okies sape suka tengok/makan cupcake sila angkat tangan macam saya! *buat tangan gaya Usop Wicha*

Nice to look, nice to see, once bite, considered sold. HEHE.
Actually nak buat cupcake tu xsesenang makan cupcake. Kena ada kesabaran dan minat jerk boleyh buat+kreatif. Ehem.
Okies baru ada 3 kali pengalaman jerk buat cupcake setakat ni tapi Alhamdulillah...Sumenyer gebu dan comel. Tengok la orang yang buat kan. HEHE. Opsss resipi tambahan untuk membuat cupcake~buatlah dengan kasih sayang dan gembira. HIHI.
Oh ya ambil juga gambar cupcake buat kenangan sebelum masuk perut walaupun tahu kamera henfon tu sangat menyakitkan hati. Tersangat blurrrr... Yup looking forward untuk membeli henfon baru. I'm craving for Sony Ericsson Aino.

My white n blue cupcake
*untuk anak murid kt tempat tuisyen*
Bestkan kalau dapat suami pandai buat cupcake. Bangun-bangun pagi tengok suami buat breakfast cupcake bentuk hati tulis I LOVE YOU. Wahhhhh, heaven! Pastu ciap main sapu-sapu krim cupcake kat muka. Ouchhh swit gitu. HIHI.

Okies alang-alang tu saya nak bagi resipi macam mana untuk buat buttercream cupcake. Yup ramai yang boleh buat muffin nyer tapi masih tercari-cari resipi untuk buttercream yang best untuk topping. Ini resipi yang saya guna. Sedap dan tahan lama. HEHE.

~Anggaran untuk 20 biji cupcake~

125g Buttercup atau separuh ketul Buttercup
100g shortening*
1 sudu esen vanilla
3 sudu susu segar UHT.
setengah cawan gula aising atau ikut tahap manis yang disukai.

Masukkan semua bahan sekali gus kecuali gula aising dan kacau sehingga sebati. Kemudian baru tambahkan gula sedikit demi sedikit, kacau sehingga gula aising itu hancur. Akhir sekali, deco lah cupcake anda dengan meletakkan pewarna yang disukai mengikut kreativiti. Selamat mencuba!

*Shortening tu xpasti ada ke xkt kedai biasa. Selalunya ada kat kedai jual bahan kek.

Nota kaki :: Mencari peluang untuk membuat bisnes cupcake. HIHI.

Wednesday, 20 July 2011

AWAK.SAYA.DIA.

Assalamualaikum...



AWAK. SAYA. DIA.
Ini bukan cerita cinta tiga segi. Ini bukan cerita cinta dongeng. Ini bukan cerita cinta di alaf baru.
This is a true love story that will make you realize: What goes around comes around, what you give you get back~
--------------------------------------------------------------------------------
AWAK : Mr. X
SAYA : Miss Y
DIA : Miss Z
--------------------------------------------------------------------------------

I still remember the date. 7/2/2008. You and I. Me and you. The day that we promised each other that whatever matter happen, we will going thru this life together!

--------------------------------------------------------------------------------
2 tahun berlalu dan janji itu sudah lagi tidak valid! Awak tanpa saya, saya tanpa awak, tapi awak ada dia.
Seperti ada batu yang menghempap kepala dan empangan air mata yang pecah tidak mampu disekat lagi.
--------------------------------------------------------------------------------

Yup, it takes almost half year to fully recover before she come back with a new hope, new life and new spirit.
She's a new person now. Miss Y yang semakin tabah, semakin kuat semangat, semakin berdikari. Yeahhhh, sometimes you have to stand alone to prove that you still can stand!!!

2011. Time to open a new book. Turn over a new leaf. Forget all the bad memories between me and you. Kekadang saya terfikir kan best kalau semua benda-benda xseronok yang berlaku dalam hidup kita neyh boleh delete. Xsuka, delete. Masuk recycle bin. Then delete lagi. Yeahhh permenantly delete! Kalaulah semudah itu...
--------------------------------------------------------------------------------
Friend into lover, lover into friend.
Can we make it? I wish I can...
The latest news I know about you : Miss Z buat kat awak macam awak buat kat saya sebelum ini. Ohh sekarang awak dah rasa macam mana perasaan itu. Perasaan ditinggalkan untuk someone else.
Rasa hidup ni dah xtujuan. Hidup rasa terumbang-ambing. Hidup rasa kosong. Oh hebatkan penangan cinta. Emm saya xpernah berharap agar awak akan rasa seperti mana yang saya rasa.

Conclusion: Rujuk quote pada gambar kat bawah hasil google.



Nota kaki :: You come to love not by finding the perfect person, but by seeing an imperfect person perfectly.

Tuesday, 19 July 2011

Sayonara: The Chef's Cafe

Assalamualaikum...

Hari kedua tanpa gelaran cafe girl. Hari untuk menghantar baju uniform.
Selesai menyiapkan cupcake jam 4 pagi sebagai buah tangan untuk kawan-kawan di cafe. HEHE.

Special untuk famili Chef's Cafe!
Jam 11.30 pagi tiba di cafe. Cafe kelihatan lengang + suram. Yup, mungkin famili cafe sudah tidak seceria dulu.
Semoge 16 biji cupcake hasil tangan sendiri dapat mengembalikan kegembiraan sementara di cafe.

Tiada kelihatan Mr. Firdaus yang gentleman. Tiada kedengaran ngomelan Mr. Syahir yang comel. Tiada suara bising nyanyian Miss Asnida. HAHA. I MISS THAT!!!

Mr. Firdaus + Miss Asnida break time, and where is Mr. Syahir?
Opss..dia sedang menunggu giliran untuk kempen menderma darah. Oh bukankah kita nak menderma darah bersama-sama. HEHE.
Miss Ira menuju ke tempat derma darah. Isi borang juga walau pun akhirnya direject. "Maaf dik, haemoglobin xcukup." kata Cik Nurse sambil tanda pangkah dalam borang. =.="

Back to cafe. Kak Maiza and Kak Mie. Yup only 2 persons left and seem they are going to be "Gila Kuasa".
Gila kuasa yang bermaksud xmenang tangan sebab kerja banyak terkejar-kejar! Akulah yang akan jaga buffet, akulah akan jaga dispenser, akulah juga service, akulah juga cashier nyer, akulah juga yang bakal basuh pinggan. HAHA.
Emm menolong apa yang patut sementara tunggu habis break time time 2.00 pm.
Oh Mr. Firdaus sudah sampai ! Happy to see you!Opsss...where is Miss Asnida?
Chatting, laughing and discussing...
And maybe it is the right time to say goodbye to my chef's cafe. =.="

-------------------------------------------------------------------------------------

I still remember my first day there. I still remember on how we meet there and I still remember our exhausted face. Yup, 16/7 was the day I resign but remember, it was not the end of our friendship okies!!!
Wherever we are, whatever happen, having all of you in my life is one of the best moment in my life. Say Sayonara  to The Chef's Cafe, not to us!
Yup, I'm having a great experience there. Thanks for everything and sorry for any mistake..
Picture of us although Jama and Aya had leave us earlier...

Daus, Ira, Jama, Aya, Syahir, Da
3 Jejaka idaman, 3 Gadis pilihan
Nota kaki :: Being a tuition teacher is much differ from a cafe girl but I love both.

Sunday, 10 July 2011

Seindah Gubahan Pertama

Assalamualaikum...

Hari Ahad yang berjiwa kacau.

Bangun seawal jam 4.45 pagi gara-gara tertidur + belum solat Isyak lagi dan harus ke tempat kerja jam 5.30 pagi. Mandi, solat, pergi kerja. 300 meter keluar dari kawasan rumah barulah perasan something weird on myself. Kepala terase ringan + sejuk di pagi hari walau pun dah pakai sweater. Okies dah tahu kenapa terase pelik. HELMET OH HELMET DI MANAKAH ENGKAU !!! HAHA. LUPA PAKAI. =.="
Dengan kuasa rempitan berkelajuan 90km/h tanpa memandang kiri dan kanan, selamat tiba dengan jayanya di tempat kerja. Alhamdulillah....

Mood sekarang :: Orang single yang dalam mood menggatal yang sedang berangan-angan. Ohhh terimbas kenangan dulu-dulu. HEHE.

Seindah gubahan pertama.
Bukan bermaksud gubahan bunga untuk pertama kali tapi ada simboliknya tersendiri. Yup, simbolik kepada cinta pertama.



CINTA PERTAMA a.k.a FIRST LOVE. Hard to forget. Hard to forgive. Hard to say. HEHE.

Kebanyakan orang akan berasa down apabila first love mereka berakhir dengan kekecewaan. Janji belajar sama-sama, kerja sama-sama, plan nak buat rumah kat mana, plan kahwin umur sekian-sekian, janji xnak curang, xnak jeles, be understanding tapi bila semuanya hanya TINGGAL JANJI... Frustrated right??? Xsemestinya lelaki yang bersalah. Xsemestinya perempuan yang bersalah. Dan kadang-kala, keadaan itu sendiri tidak mengizinkan. Okies fine. Admit bahawa diri ini pernah mempunyai pengalaman itu. =.="

MAKE A MOVE!!! Yup, the best solution agar mood frustrated itu tidak berterusan...but...did you realize something....
You are going to compare between your ex and the other guy.

------------------------------------------------------------------------------
Dulu si A xpernah marah-marah, penyabar, gentleman, rajin, matang  walau pun dia xkaya dan xsmart...
Tapi si B neyh suka berkira sikit, xberapa nak gentleman walau pun rajin dan bijak...
Emm si C neyh cute. Pakai spek...tapi sombong+suka menunjuk sangat yang dia tu anak orang kaya...

Ini adalah contoh-contoh dialog orang yang cuba move on tapi tersesat dalam perjalanan. =.="

-----------------------------------------------------------------------------

STOP COMPARING PEOPLE!!! Just love the way they are!
Kadang-kala cinta itu tentang perbezaan. Perbezaan yang akan menjadikan kita saling melengkapi...

Seindah gubahan pertama. Opss, bukankah gubahan kedua akan lebih baik sebab dah semakin matang dalam memahami selok belok gubahan???


Nota kaki :: Stop rating people. Biar awak xkaya macam Donald Trump, biar awak xkacak macam Clark Kent, biar awak xcute macam Nora Danish, asal awak kaya budi bahasa.